Today.ua

Не загоює і шкодить: названо найнебезпечніший антисептик, яким не можна обробляти рани

Названо найнебезпечніший антисептик, яким не можна обробляти рани. Він широко використовувався в СРСР, проте в Європі та США обирають ефективнішу альтернативу.

Багато українців упевнені, що саме зеленка – найкращий засіб для дезінфекції порізів та ран. А на Заході такого засобу не знайдеш у жодній аптеці. Сімейний лікар Марина Сікорська зазначила, що це шкідливий засіб, який краще не використовувати.

Зеленка – антисептик, який є синтетичним аніліновим барвником у етиловому спирті. Її не використовують у розвинених країнах завдяки наявності більш ефективних засобів, зокрема хлоргексидину та повідон-йоду. Вони не мають такого ефекту, що фарбує, і не так сильно дратують шкіру.

За словами медика, зеленку потрібно виключити з ужитку, тому вона:

Замінники зеленки

При вітряній віспі зеленку відмінно замінить каламін, який зменшує зуби від висипань.

На синці та рани потрібно наносити хлоргексидин, який знезаражує, але при цьому не випалює, не забарвлює і не пересушує.

 
 
 
 
 
Подивитися цю публікацію в Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публікація від Сімейний лікар Київ Україна/ Poland/ Canada (@doctor.sikorska)

Чому західні медики не використовують зеленку

Немає досліджень, які б довели ефективність цього засобу. Молекулярний механізм її дії невідомий. Досі немає однозначної інформації, чи має зеленка канцерогенні властивості.

Ще одна причина викинути зеленку з аптечки - естетична. У США та Європі ніхто не змушує дитину ходити з зеленими колінами або в зелену цятку, тоді як у нас на це не звертають уваги.

Нагадаємо, раніше були названі найшкідливіші для організму фрукти та овочі, які потрібно мінімізувати у раціоні харчування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ