Риба для багатьох є альтернативою м'ясу. Вона смачна та корисна, правда, далеко не вся. Названо види риби, які краще виключити із раціону харчування.
Найшкідливіша риба
Перше місце в антирейтингу займає макрель. Йдеться про крупну хижу рибу, яка накопичує в собі ртуть. Ця небезпечна речовина у великих кількостях міститься у морській воді, яка забруднена промисловими викидами. Тому краще не ризикувати здоров'ям та назавжди відмовитися від неї.
Нагадаємо, що найбільш чутливими до ртуті є вагітні жінки та маленькі діти. Цей метал негативно впливає на нервову систему та мозок людини навіть у період внутрішньоутробного розвитку.
На другому місці виявився великоокий тунець, який люблять багато представників здорового харчування. Це також хижа морська риба. Вона харчується дрібнішими мешканцями моря. У її тканинах може накопичуватися ртуть. Вона викликає проблеми з концентрацією та пам'яттю, може викликати провокувати розвиток тривожних розладів та депресії.
Лікарі також порекомендували мінімізувати вживання сибасу, морської форелі, дорадо та коропа. А ось річкова форель, морський окунь, лосось, анчоуси, оселедець, краби, креветки та устриці можна їсти кілька разів на тиждень без побоювань – вони вважаються корисними.
Ціни на рибу
За даними Мінфіну, одна із найпопулярніших риб за місяць подешевшала. Так, у березні кілограм живого коропа коштував 171,60 грн, а зараз – 133,95 грн. Мінімальна ціна на цей продукт – у торговельній мережі Ашан – 119 грн/кг.
Раніше було названо найшкідливішу кашу – стало відомо, чому краще відмовитися від популярної крупи.