Каша - один із найпоширеніших варіантів сніданку для адептів здорового харчування. Названо популярну крупу, яку краще не використовувати у раціоні. Вона визнана найшкідливішою для організму.
Кашу багато хто звикли вибирати в якості доступного, смачного і корисного гарніру. Виявилося, що тим, хто стежить за здоров'ям, краще мінімізувати у раціоні один вид крупи – кукурудзяну.
Найшкідливіші каші
Експерти в галузі харчування заявили, що кукурудзяна каша – найшкідливіша через високий глікемічний індекс у 80%. У ній багато глюкози, що сприяє зростанню цукру у крові. Регулярне вживання такої каші може сприяти набору ваги.
При цьому така каша має сильні "сторони": вона швидко насичує, сприяє виведенню із організму холестерину, а також зміцненню імунітету.
Другою за шкідливістю назвали манну кашу, в якій міститься у 3-4 рази менше корисних речовин – вітамінів та мінералів, ніж у інших. У манці мало білка і дуже багато крохмалю.
Не є корисною і рисова каша, особливо це стосується шліфованого рису. Справа в тому, що після обробки в такій крупі зникають майже всі вітаміни. Медики рекомендують вибирати коричневий, необроблений рис.
Серед переваг білого рису - відсутність глютену, а також те, що він безпечний для алергіків.
Найкорисніша каша
Найкорисніша каша – ту, яку обожнюють українці. Звісно ж, це гречка. Оптимально, якщо вона буде виготовлена на воді. Це чудове джерело повільних вуглеводів. Через низький глікемічний індекс гарнір чудово підходить діабетикам.
До речі, у квітні вартість гречки помітно знизилася порівняно з попередніми місяцями. Влітку минулого року крупа продавалася дорожче за 100 грн/кг, а зараз вона коштує дешевше 50 грн/кг.
Нагадаємо, кому не можна вживати банани – вони можуть зашкодити організму.