Today.ua

На ній краще не смажити: названо найшкідливішу олію

Олія – один із найпоширеніших продуктів на планеті. Є багато видів олії, але не всі вони однаково корисні. Стало відомо, яке краще не використовувати для смаження.

Найдоступніша за ціною та популярна в Україні олія – соняшникова. Але мало хто знає, що вона не найкраще підходить для термічної обробки. У процесі нагрівання виділяються канцерогени, тому часте вживання смажених страв підвищує ризик розвитку онкологічних і серцево-судинних захворювань, а також метаболічного синдрому та діабету другого типу.

Соняшникова олія корисна у сирому вигляді – у салатах, соусах та маринованому м'ясі чи рибі.

Небезпечними при нагріванні стають інші олії. Серед них – мигдальне, арахісове, гарбузове, лляне, гірчичне, конопляне, рапсове та кунжутне, олії виноградних кісточок і волоського горіха. Їх можна використовувати як заправки для різних страв, але краще не нагрівати.

Найбезпечніші олії для смаження: рафінована оливкова, кокосова та кукурудзяна, олія авокадо і топлене вершкове масло. У оливкової олії висока термостійкість і речовини в ній запобігають окисленню, зберігаючи корисні властивості при смаженні. В авокадовій олії також високий рівень горіння. Кокосова олія містить корисну лауринову кислоту та добре засвоюється організмом.

Можна використовувати для смаження будь-який жир тваринного походження - сало, смалець, качиний або яловичий жир. Раніше господині масово використовували їх – і не дарма. Це натуральні продукти, які містять багато корисних насичених кислот, до того ж вони покращують смак страв.

У якісній олії має бути якнайбільше насичених жирів. Полінасичених – не менше 15%. Точка горіння олії – мінімум 160 градусів.

Нагадаємо, раніше медики назвали найшкідливіший шоколад, вживання якого краще обмежити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ