Today.ua

На які умови погодилася Україна заради кредиту МВФ

Заради отримання кредитного траншу в розмірі 5 мільярдів доларів США уряд України, Національний банк і МВФ повинні розглянути і підписати Меморандум про економічну і фінансову політику. Які умови прописані в даному документі?

У Меморандумі прописано ряд реформ, які Україна зобов'язується реалізувати незабаром.

Також в документі окрему увагу приділено кроків, які має здійснити уряд нашої країни, щоб подолати наслідки коронакризиса. Після чого повинна повернутися бюджетна дисципліна.

Чітко прописане питання підвищення тарифів на комунальні послуги для населення і цінова політика щодо вартості газу, яка тепер буде визначатися імпортним паритетом. Граничних цін на газ для населення не буде, ціноутворення буде здійснюватися виключно за ринковими схемами. З 1 липня 2020 спецзобов'язання НАК «Нафтогазу» з продажу газу для потреб населення втратить силу.

Тарифи на опалення будуть переглядатися не рідше, ніж один раз на рік. У них будуть враховувати всі витрати, включаючи транспортування блакитного палива і модернізацію мереж.

У Меморандумі прописано пункт про граничну суму заробітних плат на державних підприємствах і в держорганах. Вона складе 47 000 гривень.

В Україні затвердять гарантований мінімальний дохід для пенсіонерів і безробітних, в який будуть включені вже існуючі соціальні виплати.

Україна також зобов'язується продовжити роботу щодо створення накопичувальної системи пенсій.

Реформи торкнуться також податкової сфери. З 2021 року ФОП на спрощеному режимі зобов'яжуть використовувати касові апарати. Для багатьох підприємців податкові відрахування істотно зростуть.

У Меморандумі від МВФ також є вимога, щоб Нацбанк України залишався стабільним при будь-яких політичних потрясінь у країні.

Починаючи з грудня поточного року Україна зобов'язується вчинити спробу продати в приватні руки, в рамках скорочення сектора держпідприємств, «Одеський припортовий завод», ОГЗК, «Центренерго», «Електротяжмаш», шахту «Краснолиманська» і «Президент-Готель».

Раніше повідомлялося, що МВФ вимагає від України реформувати освітню систему. В рамках цього кроку уряд країни зобов'язався скоротити частину шкіл і звільнити «зайвих» вчителів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ