Today.ua

Лазарева субота 2020: народні прикмети та важливі традиції свята

Лазарева субота 2020 відзначається Православною церквою 11 квітня. Свято встановлено на честь чудесного воскресіння Ісусом Христом Лазаря.

Ісус Христос називав Лазаря своїм другом, часто бував у його домі, а коли він захворів, то Христос глибоко засмутився і мовив: «Це хвороба не до смерті, але до слави Божої, так прославиться через неї Син Божий»

Традиційно Лазареву суботу відзначають у шосту неділю Великого посту і завжди по суботах, тому дата свята є «плаваючою». У 2020 році вона випала на 11 квітня, на наступний день будемо відзначати Вербну неділю. А ще через тиждень весь православний люд буде святкувати Великдень 2020.

Лазарева субота – важливе у християнстві свято, в цей день люди молилися святому Лазарю про зцілення від хвороб. Здавна вважалося, що в цей день не можна сумувати і скаржитися на життя, всі помисли і бажання повинні бути світлими і чистими.

Великим гріхом вважається лихословити в Лазареву суботу. Жодного злого слова не повинно бути вимовлено в цей день.

У Лазареву суботу не можна працювати, прибирати, займатися рукоділлям. Заборонені також веселі масові гуляння.

Не можна відмовляти людям у допомозі, топтати крихти їжі, що впали з обіднього столу на підлогу.

В цей день вимоги Великого посту стають більш м'якими, дозволено готувати їжу з рослинною олією, можна з'їсти трохи риб'ячої ікри і випити келих червоного вина.

Народні прикмети: 11 квітня

Якщо на вербі розпустилися «котики», то рік буде врожайним.

Змії прокинулися і залишають нори - до швидкого потепління.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, коли відбудеться святкування Католицької Пасхи 2020. У чому відмінності між християнським і католицьким святом, і чому не збігаються дати воскресіння Ісуса Христа у різних конфесій?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ