Today.ua

Кому не можна пити чай: названо найпоширеніші побічні ефекти від улюбленого напою

Зелений і чорний чай мають масу корисних властивостей. Їх рекомендують пити в помірній кількості, а ще часто переходять на чай, щоб відмовитися від кави. Але вчені попереджають, що цей напій корисний не всім, оскільки має серйозні побічні ефекти, які можуть завдати непоправної шкоди організму.

Кому не можна пити чай?

Людям, які схильні до порушення сну. Річ у тому, що в чашці чаю міститься від 14 до 61 міліграм кофеїну. Звичайно, його частка менша, ніж у каві – 96 міліграмів. Але чай все одно здатний порушити звичну роботу організму, призвести до безсоння, а після і роздратування, занепаду сил та проблем із психікою.

Людям з анемією та дефіцитом заліза варто відмовитися від вживання чаю. Річ у тім, що згідно з дослідженням Food Science and Nutrition, чай знижує засвоюваність організмом заліза на 94%.

Тим, хто страждає від проблем із сечовивідними шляхами, теж варто обмежити вживання чаю, адже це сечогінний напій. Як результат, це може призвести до зневоднення, порушення роботи ШКТ, дисбалансу електролітів. І як результат млявість, прискорене або нерегулярне серцебиття, сильний головний біль.

Запори також поширений побічний ефект від вживання чаю. Згідно зі звітом Внутрішнього агентства з дослідження раку, у всьому винен теофілін, який міститься і в каві, і в чаї.

Важливо пам'ятати, що вживати чай можна тільки теплим, і в жодному разі не гарячим. Гарячі напої призводять до розвитку раку стравоходу, що неодноразово доведено вченими.

Нагадаємо, вчені розповіли, чому не можна їсти нарізаний хліб - 3 причини відмовитися від його покупки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ