Today.ua

Фрукти і овочі знову подорожчають: чому Україна не може забезпечити населення сільгосппродукцією

Чекати зниження цін на борщовий набір і місцеві сезонні фрукти українцям не варто. Цибуля, морква, картопля, яблука і інше - все буде дорожчати. З чим пов'язано підвищення вартості сільгосппродукції в країні?

Другий рік поспіль в Україні збирають погані врожаї. «Добив» ситуацію коронавірус, який вже призвів до економічної кризи. Насамперед, за словами фахівців, дефіцит овочів і фруктів на прилавках продуктових ринків і магазинів був спровокований червневою повінню в західній Україні і тривалою посухою на решті території країни.

Всі рекорди подорожчання побили яблука. За даними Держслужби статистики, ціна на яблука зросла більш ніж на 108 відсотків. Правда, є надія, що до осені даний вид фруктів трохи подешевшає, оскільки очікується непоганий урожай 2020 року.

Майже як яблука подорожчала морква, більш ніж на 100 відсотків. На 38 відсотків подорожчала цибуля, на 37 – буряк, на 22 – картопля.

Особливу увагу варто приділити ягодам. Їх вартість порівняно з попереднім роком, зросла майже в 2 рази. Фахівці кажуть, що причиною подорожчання став недостатньо рясний урожай полуниці, малини, смородини, черешки та ін.

Директор Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко підкреслив, що у зв'язку зі сформованою економічною ситуацією в країні, очікувати традиційного сезонного зниження цін не варто. Йдеться, як про ягоди і фрукти, так і про овочі.

Найдешевшим фруктом на сьогоднішній день в Україні є, як не дивно, банан. За 27 гривень кілограм не можна купити ні абрикоси, ні персики, ні інші фрукти.

Голова Української асоціації аграрного експорту Дмитро Крихта однією з причин страшної дорожнечі овочів та фруктів на українських ринках назвав ситуацію з градом. Це природне явище істотно почастішало останнім часом, у результаті величезні посадки сільськогосподарської продукції, яка вирощується в умовах відкритого ґрунту, знищуються в лічені хвилини. З цієї причини, на ринках України вже кілька років майже не з'являються ранні яблука.

Щоб відшкодувати недолік сільгосппродукції, влада змушені експортувати її з інших країн. Зокрема, поставку овочів та фруктів налагодили з Польщі, Німеччини, Франції, Італії і країн Азії. У 2020 році ягід і фруктів завезли в Україну у загальній складності на 341 мільйон доларів США.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Україні несподівано подешевшала картопля. З чим пов'язане зниження цін на один з найпопулярніших і затребуваних овочів?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ