Today.ua

Дніпро у Києві заселений морськими рибами і медузами: чому прісне водоймище стало солоним

Поява морської риби голки і медуз у водосховищах Дніпра говорить про те, що води річки в катастрофічному стані. Морськими мешканцями Дніпро кишить вже в районі Києва. Що кажуть екологи?

Асоціація рибалок України повідомляє, що вода в дніпровських водосховищах являє собою справжній коктейль зі всієї таблиці Менделєєва. В результаті, прісноводна водойма стала настільки солоною, що в ній вже прекрасно себе почувають морські мешканці. У той же час, прісноводні риби і тварини, а також рослинність гинуть з катастрофічною швидкістю.

У прес-службі Асоціації рибалок пояснили, що масштабне забруднення річки Дніпро відбулося за останні три роки. Ще зовсім недавно медуз і рибу голку бачили виключно в Каховському водосховищі і в дельті Дніпра. Але на сьогоднішній день морськими мешканцями кишать вже затоки в районі Києва.

Крім того, у водосховищах Дніпра з'явилася медуза Craspedacusta sowerbyi чи амазонська прісноводна медуза з Південної Америки. Якщо кілька років тому було великою удачею побачити цю тварину в річках України. У 2020-му році медуз даного виду стало настільки багато, що вода нагадує кисіль. В Асоціації рибалок вважають, що медузи потрапили в Дніпро з чийогось акваріума, але завдяки прийнятним для них умовами почали швидко розмножуватися.

«Дніпро катастрофічно заростає і міліє. Тільки у столичній акваторії 57 мілин, які через 3 - 5 років можуть перетворитися на острови, якщо не вжити екстрених заходів», – підсумували в Асоціації рибалок України.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Україну чекає ще одна екологічна катастрофа. Карпати можуть залишитися взагалі без лісу. Що відбувається?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ