Деруни-бандуряники з грибами: рецепт старовинної української страви на обід

Автор: Леся Ловіцька

Бандуряники – це вид дерунів із грибами, які запікаються у печі чи духовці. Традиційна страва старовинної української кухні готується у горщиках та з підливою. Її можна зробити за простим рецептом – на обід.

Деруни-бандуряники з грибами: рецепт старовинної української страви на обід  - today.ua

Етнографічна група українців лемки у своєму діалекті називала картоплю бандурою, звідки й походить назва дерунів – бандуряники. Щоб приготувати їх, знадобляться слідуючі інгредієнти:

  • 0,5 кг картоплі;
  • 2 цибулини;
  • яйце;
  • 3 ст. л. борошна;
  • 150 мл сметани;
  • 250 г грибів;
  • 100 г твердого сиру;
  • 2 зубчики часнику;
  • сіль та перець за смаком;
  • зелень.

Деруни-бандуряники з грибами: рецепт старовинної української страви на обід

Натріть картоплю та одну цибулину. Бажано використовувати більшу і дрібнішу терки – щоб отримати оригінальну структуру. Додайте до картоплі яйце, борошно, сіль та перець. Перемішайте складові та сформуйте ложкою деруни.

Популярні зараз

Криптовалюту в Україні легалізують на початку 2025 року, - Гетьманцев

У шкіряній міні-сукні: 55-річна Дженніфер Еністон захопила фанатів стрункими ногами

Стало відомо, як зміняться доходи найменш заможних українців із запровадженням базової соцдопомоги

Спікер Джонсон зробив заяву щодо подальшої підтримки України з боку США

Обсмажуйте бандуряники на олії. Бажано використовувати сковороду з антипригарним покриттям. Готові вироби слід перекласти в горщики або форму для запікання.

Промийте та наріжте гриби, які також потрібно обсмажити – разом із цибулею, нарізаною півкільцями. Спочатку відправте на сковороду овоч, а потім гриби.

Деруни-бандуряники з грибами: рецепт старовинної української страви на обід

Поперчіть та посоліть гриби, додайте пропущений через прес часник. В кінці приготування додайте сметану і близько 100 мл води.

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

З'єднайте грибну засмажку з бандуряниками, а зверху натріть сир. Запікайте в духовці близько 15 хвилин при 180 градусах. Смачного!

Нагадаємо, як приготувати деруни по-китайськи.