Бограч – традиційна страва угорської кухні, яка стала одним із символів Закарпаття. Більшість туристів пробували це частування, яке мало кого залишить байдужим. Спробуйте приготувати його за простим рецептом.
Є багато рецептів прославленого бограча. Але у цій першій страві обов'язково має бути багато м'яса, паприки та гострого соусу. Смак пряний та оригінальний, який надовго залишається в пам'яті.
Вам знадобляться такі інгредієнти:
- 500 г яловичини;
- 500 г свинячої шиї;
- 150 г сала;
- 3 цибулини;
- 500 г картоплі;
- 3 ст. л. солодкої паприки;
- копчена паприка за смаком;
- 2 болгарські перці;
- 5 помідорів;
- дві моркви;
- 1 ст. л. кмину;
- сіль, перець чилі за смаком;
- часник;
- зелень.
Спочатку потрібно підсмажити сало, щоб утворилися шкварки. Додайте нарізану цибулю і обсмажте її до золотистого кольору. Додайте солодку паприку, яка має увібрати жир.
Покладіть у каструлю м'ясо, нарізане невеликими шматочками. Тушкуйте близько 20 хвилин, а потім додайте картоплю та моркву, нарізані середніми шматочками. Налийте трохи води і готуйте близько 30 хвилин.
Солодкі перці та помідори наріжте крупно, а часник – дрібно. Додайте їх у каструлю та перемішайте. Долийте трохи води, перцю чилі, копченої паприки та кмину. Бограч не повинен бути надто густим чи рідким.
Страву потрібно тушкувати, доки м'ясо не стане м'яким. Посоліть в кінці, додайте зелень. Традиційний бограч виходить дуже гострим, проте далеко не всі люблять такий пікантний смак.
Нагадаємо, як приготувати деруни по-закарпатськи, популярної української страви з начинкою.