Сьогодні, 13 січня, українці святкують Щедрий вечір, а завтра Старий Новий рік. Хтось накриє святковий стіл сьогодні, а хтось завтра. За традицією в ці дні господині готують кутю, і ми знайшли "багатий" рецепт цієї страви - з вершками, маком та медом.
Кутя з вершками - рецепт
Складові:
- 450 г крупи на кутю
- 100 г ізюму
- 100 г кураги
- 100 г чорносливу
- 40 г журавлини
- 100 г волоських горіхів
- 150 г маку
- 500 мл 10% вершків
- 500 млн охолодженої кип'яченої води
- сіль за смаком
- мед за смаком
Спосіб приготування:
- Крупу промити до прозорості води та замочити у воді як мінімум на 2 години.
- Усі сухофрукти окремо розкладаємо по ємностях та заливаємо окропом на 10-15 хвилин. Промиваємо під проточною водою та висушуємо паперовими рушниками.
- Чорнослив та курагу нарізаємо на дрібні шматочки.
- Горіхи обсмажити на сухій сковороді та подрібнити.
- З маку зливаємо воду і подрібнюємо у ступці, доки не з'явиться макове молочко.
- У каструлю наливаємо воду, додаємо сіль і доводимо до кипіння. Висипаємо крупу та варимо на слабкому вогні до готовності крупи – плюс-мінус 30 хвилин.
- Готову кутю пересипаємо в миску, додаємо до неї сухофрукти, мак, мед, вершки та воду - перемішуємо. Це потрібно зробити хоча б за пару годин до подачі, щоб крупа просочилася вершками.
- Прикрасити зверху горіхами.
Готово. Смачного!
Пропонуємо також спробувати приготувати солодке печиво без цукру: просто перебити все блендером і запекти.