Today.ua

Аварія на енергоблоці Рівненської АЕС: поліція шукає зловмисників

У середу, 23 вересня 2020 року, в Мережі з'явилися скріни повідомлень Варашскої міськради та Рівненської поліції про те, що в місті Вараш вводиться режим НС у зв'язку з аварією на третьому енергоблоці Рівненської атомної електростанції. Повідомлялося, що рівень радіоактивних викидів становить близько 10 відсотків від того, який фіксували під час вибуху 4 енергоблоку ЧАЕС.

Дуже швидко з'явилися повідомлення, що в місті Вараш почали евакуювати населення в радіусі 30 км від об'єкту небезпеки. У той же час, на Рівненській АЕС подібну інформацію спростовують, заявляючи, що об'єкт працює в штатному режимі, жодних аварій і викидів не відбувалося. Всі виміри в рамках норми.

Як з'ясувалося пізніше, інформацію і скріни повідомлень, що нібито з'явилися на сайтах міськради і поліції Рівненської області, поширили в українському сегменті Інтернету невідомі хакери. «У зв'язку з розповсюдженням в інтернеті дезінформації щодо нештатної ситуації на Рівненській АЕС і евакуації жителів міста-супутника, повідомляємо, що станом на 12:30 енергоблоки №№ 1, 2, 3 РАЕС працюють в штатному режимі і енергоблок №4 з 6 вересня знаходиться в середньому планово-попереджувальному ремонті», - йдеться в повідомленні Рівненської АЕС.

Навіщо зловмисникам знадобилося займатися подібними інсинуаціями, не відомо. За даним фактом відкрито кримінальне провадження. Поліція займається пошуками хакерів.

Нагадаємо, раніше Володимир Зеленський був обурений, що атомна енергетика України виявилася в серйозному занепаді. Чому АЕС країни знижують обсяги виробництва електрики?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ