Today.ua

Розенко назвав причину низьких пенсій українців: “Влада не винна...“

Колишній віце-прем'єр-міністр Павло Розенко прокоментував маленькі пенсії українців, навіть тих, у кого великий трудовий стаж. Останнім часом українці все частіше скаржаться на зниження пенсій, в той час, як влада збільшує прожитковий мінімум і мінімальні пенсії.

За словами екс-міністра, низький розмір пенсій в Україні пов'язаний з тим, що люди все життя працювали на низькооплачуваній роботі. При розрахунку пенсії враховується два показника: страховий стаж і розмір зарплати, з якої було сплачено страхові внески. Тому, якщо у пенсіонера великий стаж, але маленька пенсія, значить він працював усе життя на мізерній зарплаті, і тепер високу пенсію йому не нарахують.

"Міг відпахати 35, 40, 50 років, але, виходячи з мізерної зарплати...В СРСР у колгоспах люди взагалі працювали за трудодні, і це не вина влади, що вони отримують маленькі пенсії сьогодні, так як вони колись працювали на трудодні", - заявив Розенко.

Міністр не вважає, що такий підхід до нарахування пенсій є нормальним, і в країні потрібно змінювати систему. Раніше Розенко назвав маніпуляцією підвищення мінімальної пенсії на 74 грн з 1 липня, адже в Пенсійному фонді України величезна дірка, а влада ще більше доводить його до банкрутства.

Щоб скоротити витрати, ПФУ урізав пенсії працюючим пенсіонерам. У Мінсоцполітики вважають, що працюючі пенсіонери доплат та індексації пенсій не потребують, оскільки їхні доходи вищі, ніж у непрацюючих пенсіонерів. Крім того, якщо пенсіонер приховує від Пенсійного фонду місце роботи, то йому буде виписаний штраф. Зокрема, будуть штрафувати всіх пенсіонерів, хто працює або здійснює підприємницьку діяльність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ