Today.ua

Росію можуть зобов'язати відшкодувати компенсацію Естонії за радянську окупацію

Міністр юстиції Естонії Урмас Рейнсалу заявив про намір вимагати від Росії компенсацію збитків за радянську окупацію. Про це повідомляє видання Eesti Paevaleht.

"Ми святкуємо річницю Тартуського миру. Ми з відданістю згадуємо про сміливість естонських солдатів і дипломатів, які будували свою державу. Для Естонії мирний договір, по суті, закінчився перемогою. Друга стаття мирного договору, згідно з яким Росія назавжди відмовлялася від своїх привілеїв щодо Естонії, дійсна і зараз", – зазначив Рейнсалу.

Міністр наголосив, що ті, хто сьогодні говорить про важливість Тартуського миру, не повинні забувати, що Радянський Союз окупував Естонію, порушивши саме цей мирний договір. Тому, відповідно до міжнародного права, Росія зобов'язана відшкодувати завдані нею збитки.

Тартуський мир – договір, укладений між Росією та Естонією 2 лютого 1920 року в естонському місті Тарту. Договір було підписано після закінчення Естонської війни за незалежність.

Згідно з договором, Росія визнавала незалежність Естонії, віддавала їй усі естонські поселення, зокрема місто Нарву, волость Козе (зараз – частина Ленінградської області РФ) і Печорський край (зараз – частина Псковської області РФ).

Як відомо, в 1944 році СРСР військовим шляхом зайняв території країн Балтії і заявив про їх добровільне приєднання до Радянського Союзу.

Нагадаємо, уряд Латвії заборонив ретрансляцію російського телеканалу "Росія РТР" через антиукраїнську пропаганду.

Раніше повідомлялося, що Литва має намір включити в санкційний список осіб, які брали участь в акті агресії проти українських військових кораблів у Керченській протоці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ