Today.ua

“Росія підійшла впритул до повномасштабної відкритої війни з Україною“, - лідер партії “Яблуко“

Російський опозиціонер, лідер партії "Яблуко" Григорій Явлінський заявив, що Росія "впритул підійшла" до повномасштабної війни з Україною.

Про це пише сайт Gordonua.com.

"Росія підійшла впритул до повномасштабної відкритої війни з Україною. Це не тільки злочинно, але і надзвичайно суперечить національним інтересам Росії, перекреслює найближче майбутнє. Коріння проблеми - в невгамовному прагненні Москви поставити під контроль Київ і обмежити суверенітет сусідньої держави, в імперіалістичних потугах російського керівництва, в шовінізмі так званої "еліти", у відмові визнавати українців і Україну рівнею, державою з таким же, як у Росії, правом на власне уявлення про національну ідентичність..." - заявив Явлінський.

Політик зазначив, що конфлікт із захопленням українських кораблів у Чорному морі не можна назвати прикордонним, так як анексію Криму більшість країн світу не визнає.

"Ігноруючи на очах у всього світу міжнародні закони і угоди, Росія вважає, що в односторонньому порядку, користуючись правом сильного, може сама встановлювати "червоні лінії" для сусідів... Ті лінії, які проводить російське керівництво в міжнародній політиці, зокрема у відносинах із сусідніми країнами, сформовані виключно довільно і під себе... Сьогодні у Росії не залишилося союзників у світі. На їх місце прийшли ситуаційні партнери зі своїми переважаючими інтересами. А в історії з анексією Криму навіть і партнерів немає", - заявив лідер партії "Яблуко".

Російський опозиціонер вважає, що РФ потрібно відмовитися від "позиції абсолютної переваги над Україною".

"...Неможливо вести будь-якої розмову про врегулювання конфлікту з Україною, продовжуючи при цьому підтримувати і підживлювати війну на Донбасі. Необхідні зрозумілі реальні кроки до пошуку мирних рішень", - заявив політик.

Як вже повідомляли Today.ua, Росія анексувала Крим після незаконного "референдуму" 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнається Україною і більшістю країн світу. Відразу після анексії Криму почався збройний конфлікт на сході України.

25 листопада 2018 року РФ обстріляла і захопила у Чорному морі катера і буксир ВМС. Із 24 захоплених українців троє отримали поранення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ