Today.ua

Російський суд залишив під вартою чотирьох українських моряків

Сьогодні, 17 квітня, Лефортовський районний суд Москви продовжив ще на три місяці термін тримання під вартою чотирьом українським морякам: Роману Мокряку, Андрію Оприску, Євгену Семидоцькому, Сергію Цибізову. Відповідне рішення суд ухвалив, задовольнивши клопотання слідчих ФСБ РФ.

Сторона обвинувачення просила продовжити арешт для моряків, наголошуючи на необхідності отримання результатів експертиз.

Сторона захисту заявила, що українці є військовополоненими і мають бути звільнені, до того ж захоплення моряків було фактом агресії з боку РФ.

Самі ж моряки не відповідали на жодні запитання, окрім імені, віку та звання, наголошуючи, що відповідно до третьої Женевської конвенції вони є військовополоненими.

Нагадаємо, раніше російські слідчі призначили психолого-психіатричну експертизу всім 24 військовополоненим українським морякам.

Як відомо, 24 січня 2019 року Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, якою закликає Росію звільнити заарештованих українських моряків.

“Асамблея закликає Російську Федерацію негайно звільнити українських військовослужбовців і забезпечити їм необхідну медичну, юридичну та/або консульську допомогу … Забезпечити свободу проходу в Азовському морі і Керченській протоці … Утримуватися від насильства в разі розбіжностей у думках про можливі порушення кордонів і слідувати міжнародним процедурам для вирішення суперечок. Асамблея закликає владу Російської Федерації і України утримуватися від будь-яких подальших кроків, які можуть загострити конфлікт”, – йдеться в тексті резолюції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ