Today.ua

Російський «інспектор космічних апаратів» викликає занепокоєння у США

Сполучені Штати стурбовані бажанням Росії створити нові види космічного озброєння. Зокрема, особливе занепокоєння викликає мобільний лазер, який знищує супутники, а також так званий «інспектор космічних апаратів», який поводить себе «аномально».

Як інформує Голос Америки, таку заяву зробила помічник держсекретаря з питань контролю над озброєннями, верифікації та дотримання Ілім Поблет під час виступу на Конференції ООН з питань роззброєння в Женеві.

Вона говорить, що подібне прагнення Росії створювати космічні апарати, які покликані знищувати космічні цілі «викликає тривогу».

За її словами, в жовтні минулого року на орбіті з'явився космічний об'єкт, який Росія назвала «інспектором космічних апаратів».

«Однак його поведінка на орбіті не узгоджується з тим, як раніше поводилися системи орбітальної інспекції або космічні системи забезпечення ситуаційної обізнаності в космосі, включаючи роботу інших російських інспекційних супутників, – сказала далі американський дипломат. – Ми вкрай стурбовані аномальною поведінкою об'єкта, заявленого як «інспектор космічних апаратів»»

Поблет каже, що Сполучені Штати не можуть з’ясувати, чим саме займається цей космічний об’єкт.

«Однак наміри Росії щодо цього супутника неясні, і це, зрозуміло, дуже турбує, особливо враховуючи заяву командувача російськими Космічними військами про те, що освоєння нових зразків озброєнь, що надходять у військові частини Космічних військ, є одним із головних завдань Космічних військ», – сказала Поблет.

Щодо цього супутника вона додала: «Єдине, про що ми можемо сказати з певністю, це те, що ця система була виведена на орбіту».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ