Today.ua

Російська Православна Церква надалі існуватиме в Україні

Предстоятель нової незалежної Православної церкви України митрополит Епіфаній заявив, що в Україні буде в подальшому існувати Російська Православна Церква.

"Моя позиція чітка, яка була висловлена одразу після Об'єднавчого собору, про те, що двері нашої церкви відкриті для всіх православних України. Ми запрошуємо всіх представників, які зараз знаходяться в лоні Російської Православної Церкви, щоб вони приєдналися до незалежної ПЦУ", - наголосив Епіфаній.

Епіфаній зазначив, що всі віряни в Україні повинні добровільно обирати свій релігійний центр.

"Ми розуміємо, що в Україні буде в подальшому існувати Російська Православна Церква і буде багато бажаючих залишатись там, але ми проти цього нічого не маємо", - додав глава ПЦУ.

За його словами, отримання Томосу від матері-церкви Константинопольської - це вже є першим кроком у визнанні іншими помісними православними церквами.

"З часом, після отримання, ми будемо працювати над тим, щоб інші православні церкви визнавали автокефалію і незалежність нашої помісної православної церкви. Але поки я не можу озвучити те, хто із церков це зробить", - сказав Епіфаній.

Як повідомлялося, процедура надання Томосу про автокефалію розпочнеться 5 січня 2019 року. Церемонія вручення відбудеться 6 січня у Константинополі.

Нагадаємо, очільник РПЦ попросив Варфоломія не надавати автокефалію українській церкві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ