Німецький штоллен у наш час печуть у всьому світі. Це традиційна німецька страва, яке випікається за 3-4 тижні до свята. Випічка має сакральне значення і нагадує за формою загорнутого в пелюшки Христа-немовля. У давнину тісто на штолен готувалося на воді з додаванням ріпакової олії. Сучасні пекарі готують традиційне дріжджове тісто на молоці. До складу випічки входять також цукати, різні види горіхів та трохи рому для просочення.
Різдвяний штоллен
Інгредієнти:
- 200 мл молока
- 50 г свіжих пресованих дріжджів
- 75 г цукру
- 250 г вершкового масла (50 г для змащування готового кексу)
- 700 г борошна
- 250 г смаженого мигдалю
- 0,5 год. ложки солі
- 50 г лимонних цукатів
- 50 г апельсинових цукатів
- 350 г ізюму
- 50 г темного рому
- сік та цедра 1 лимона
- ванільний цукор, кориця мелена - за смаком
- цукрова пудра
- вершкове масло - для змащування.
Родзинки потрібно промити, обсушити і замочити на ніч у ромі.
Борошно просійте через сито. Готуємо опару. Для цього підігріваємо на плиті молоко, розводимо у ньому дріжджі, додаємо 1 ст. ложку цукру і 1/4 частину просіяного борошна. Залишаємо опару на 30 хвилин у теплому місці. Коли на опарі з'являться бульбашки - значить час замішувати тісто.
Додайте в опару решту просіяного борошна, розтоплене та охолоджене вершкове масло, сіль, цукор і замісіть тісто.
Потрібно сформувати з тіста колобок, накрити його та поставити у тепле місце.
У цей час подрібніть мигдаль і наріжте цукати. Тонким шаром зніміть цедру лимона і вичавте трохи соку.
Тісто потрібно обм'яти, додати горіхи, цукати, родзинки (можна додати 1-2 ложки рому, в якому вони замочувалися), сік та цедру лимона, мелену корицю та ванільний цукор. Тісто на штоллен має вийти досить густим та щільним.
Залиште тісто ще на 2-3 години, за цей час слід обм'яти його 2 рази.
Потім поділіть тісто на дві рівні частини. Кожну розкачайте потроху, качалкою зробіть поздовжні жолобки центром і складіть вдвічі.
Широке деко застеліть пергаментом для випічки, викладіть на нього обидва штолени на відстані один від одного не менше 5 см.
Поставте штолени в тепле місце (на плиту над увімкненою духовкою) на 30-40 хв, щоб тісто ще раз підійшло.
Духовку розігрійте до 200 градусів. Випікайте штолен 15 хв у гарячій духовці, потім температуру зменшіть до 170 градусів і печіть ще 45 хвилин.
Гарячий штоллен потрібно щедро змастити розтопленим вершковим маслом і густо посипати цукровою пудрою.
Зберігайте різдвяний штоллен загорнутим у пергамент і сухому місці. Чим довше він лежатиме, тим випічка буде смачнішою. Саме тому штолени намагаються пекти за кілька тижнів до Різдва. У святковий день його ріжуть на скибочки та подають з іншими різдвяними стравами.
Раніше повідомлялося, як приготувати торт "Мурашник" без випічки нашвидкуруч.