Різдвяний кекс - це знамените на весь світ блюдо. Чернігівський кондитер Валентина Верьовкіна поділилася легким рецептом десерту "Данді". Випікати його можна вже зараз. Готовий кекс повинен дозрівати мінімум три тижні.
Кекс "Данді" ароматний і смачний, вперше його виготовили в XIX столітті в Шотландії. Він містить дуже багато сухофруктів, попередньо замочених в ромі або коньяку. Після приготування різдвяний кекс загортають у пергамент або фольгу і залишають дозрівати, для того щоб він наситився ароматами і став ще смачніше.
Різдвяний кекс "Данді"
Для кексу знадобиться: 200 г вершкового масла, 200 г цукру, 4 яйця, 250 г борошна, 1 ч. л. розпушувача, 50 г подрібненого в крихту сирого мигдалю, 200 г очищених горіхів: мигдаль, фундук, кешью.
Для прикраси: сухофрукти та цукати - 500 г (200 г сушеної журавлини, 100 г цукатів, по 100 г світлого і темного ізюму), 100 г темного рому.
Всі сухофрукти промити, просушити паперовим рушником, скласти в літрову банку, утрамбувати і залити алкоголем, поставити в темне місце і залишити на три дні, щоб фрукти стали "п'яними».
Спосіб приготування: вершкове масло 82% жирності (кімнатної температури) збити з цукром близько 2-3 хвилин. По одному додати яйця (кімнатної температури), не перестаючи збивати. Просіваємо борошно з розпушувачем і подрібненим мигдалем, додаємо в яєчну масу і ніжно перемішуємо. Додаємо приготовані сухофрукти і ще раз перемішуємо.
Форму змастити вершковим маслом і злегка присипати борошном. Перекласти в неї тісто. Зверху прикрасити очищеним мигдалем або міксом горіхів. Випікати в розігрітій до 160 градусів духовці 70-80 хвилин (перевіряємо готовність зубочисткою). Хвилин за 15 до кінця випічки треба накрити кекс фольгою. Дістати кекс з духовки. Залишити на 10-15 хвилин у формі. Потім дістати і даємо повністю охолонути. Загорнути кекс в пергамент, потім — у харчову плівку і прибрати в прохолодне місце (але не холодильник) на три-чотири тижні.
Раніше Today.ua поділився легким рецептом печива до Нового року.