Today.ua

Рада прийняла законопроект Зеленського про позбавлення мандата за прогули і кнопкодавство

Депутати Верховної Ради проголосували за законопроект №1027 "Про додаткові підстави дострокового припинення повноважень народних депутатів", який вніс президент Володимир Зеленський. Законопроект був прийнятий у другому читанні, його підтримали 279 нардепів.

Згідно з документом, депутатські повноваження будуть припинені в разі не персонального голосування. Однак тільки якщо це підтвердить суд.

Більш того, законопроект передбачає позбавлення нардепа депутатського мандата в разі його відсутності без поважних причин на третині пленарних засідань. У цьому випадку повноваження депутата припинить Верховна Рада.

Рада також припиняє повноваження депутата у разі виїзду за кордон на постійне місце проживання і припинення його українського громадянства.

У разі смерті депутата, при наявності свідоцтва, його повноваження припиняються за рішенням суду.

Нагадаємо, вчора, 3 вересня, Верховна Рада дев’ятого скликання зібралася на своє друге засідання, де народні депутати провели остаточне голосування за внесення змін до Конституції щодо зняття депутатської недоторканності.

За внесення змін в законопроект №7203 (про зміну статті 80 Конституції України, що пропонує скасувати депутатську недоторканність – Ред.) проголосувало 373 народних обранця. Усього в залі були присутні 393 нардепа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ