Today.ua

Путін готовий відмовитися від Курил, - політолог

Курильські острови вимагають постійних інвестицій, яких у Росії немає. Про це заявив російський політолог Дмитро Орєшкін.

Експерт назвав Курильські острови "хворим місцем" для Володимира Путіна. За словами політолога, Путін розуміє, що йому ніде взяти грошей. Тому російський президент прийняв рішення "якимось чином домовлятися з Японією". Однак тут, за словами Орєшкіна, теж є серйозний бар'єр – опір росіян.

"Зараз територія, на відміну від XVIII і XIX століть, це не те, що приносить прибуток, а те, що приносить клопоти і потребує постійного догляду і інвестицій. В XIX столітті було так: ти приєднав території – береш звідти ресурси, рекрутів для ведення війни. Таким чином, було чим ширше, тим рясніше. А зараз – ні. Зараз для того, щоб ця територія була конкурентоспроможною, з точки зору залучення населення, туди потрібно інвестувати...Крім того, у Росії немає технологій. І вона перебуває під санкціями. Зокрема, у неї немає технології буріння на шельфі, а для Росії це вкрай важливо", - пояснив політолог.

У японців, на відміну від росіян, є велика кількість вільних грошей для інвестицій, і вони б із задоволенням вкладали їх у якісь проекти. У Японії є технології ефективного використання сміття та інші можливості для облаштування островів.

"Перед Путіним дуже серйозна проблема: він дуже хоче отримати японські гроші. Для того, щоб утримати Далекий схід під контролем на тлі посилення Китаю, його потрібно тримати військовими і силовими структурами, а за все це потрібно платити. Потрібно, щоб людям там жилося приємно, щоб там були розважальні центри, театри, магазини, щоб там люди не відчували себе відірваними від світу", - додав експерт.

Орєшкін говорить про те, що Путіну потрібно змінювати ситуацію, причому дуже швидко. На даний момент росіяни не розуміють логіку подій. З одного боку, лунають слова про те, що Росія не віддасть острови, а з іншого – якщо б не було про що говорити, то навряд чи б в РФ приїжджав японський прем'єр-міністр Сіндзо Абе. У червні буде проходити саміт, на якому продовжаться переговори Абе з Володимиром Путіним.

Раніше повідомлялося, що Японія не претендує на Курильські острови, а хоче повернути чотири північних острови, які, як вважають в Японії, в Курили не входять.

За словами секретаря президента РФ Дмитра Пєскова, Росія і Японія не можуть підписати мирний договір про передачу Курильських островів через підтримку Токіо режиму санкцій проти Москви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ