Today.ua

“Привіт Порошенко і Ахметову“: у корупційній справі “Роттердам+“ оголошені перші підозри

В четвер, 8 серпня, Спеціалізована антикорупційна прокуратура оголосила про підозру шести колишнім топ-чиновникам у "справі Роттердам+", яка є найгучнішою корупційною схемою часів президентства Порошенка.

Зокрема, підозри оголошені колишньому голові та чинному начальнику управління енергоринку Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, та директору ДП "Оператор ринку", який раніше був членом НКРЕКУ.

За версією слідства, зловживання підозрюваних завдали державі понад 18 млрд 868 млн гривень збитків. Дії підозрюваних кваліфіковані за ч. 2 статті 364 (зловживання службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб, що спричинило тяжкі наслідки) КК України.

У березні 2016 року колишні голова і член НКРЕКУ, діючи у змові з працівниками приватних підприємств, прийняли постанову № 289 "Про затвердження Порядку формування прогнозної оптової ринкової ціни (ОРЦ – ред.) електричної енергії".

В ній було нормативно закріплено свідомо обґрунтована Методика визначення вартості енергетичного вугілля, що використовується при виробництві електричної енергії - так звана "формула Роттердам+ ".

Прийняття постанови створило умови для штучного зростання ціни продажу електричної енергії, дозволило власникам генеруючих компаній ТЕС отримати надприбутки та завдала збитків постачальникам електричної енергії в результаті завищення прогнозованої та фактичної ОРЦ. У вартість вугілля були включені необґрунтовані витрати на фрахт та перевалку. Зазначимо, 80% теплової генерації в Україні належить компаніям олігарха Ріната Ахметова.

На сьогоднішній день затримано одного з фігурантів цієї справи - член регулятора енергетики НКРЕ на момент прийняття рішення по "Роттердам+" Володимир Євдокимов.

Раніше повідомлялося, що екс-президенту України Петру Порошенку відмовили у підтримці світові лідери.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ