Today.ua

Повістки вручають двірники: адвокат повідомив про нову хитрість військкоматів

В Україні продовжується мобілізація чоловіків віком до 60 років. Повістки дозволено видавати військовозобов'язаним чоловікам повсюдно, їх вручають навіть двірники. Оцінку діям військкоматів дав адвокат Роман Сімутін, повідомляє one.ua.

Сповіщати чоловіків призовного віку про необхідність відвідати територіальний центр комплектування та соціальної підтримки довірили, зокрема, обслуговуючій організації – ЖЕКу. Чи мають право представники цієї організації вручати повістки та як реагувати на подібну ініціативу, поінформував юрист.

Вже кілька місяців у дверях та поштових скриньках українців масово з'являються повістки та повідомлення про виклик до ТЦК для складання протоколу з винесенням постанови про штраф. Це чинить психологічний тиск на громадян, зазначив Роман Сімутін.

Однак тепер у повідомленні про виклик у військкомат вписують фразу "повідомлення та повістка вважається належним чином врученими через обслуговувальну організацію", або ЖЕК.

"А хто у нас працює з людьми і постійно на виду? Керівники та майстри ЖЕКу? Ага, куди там, цих ще спробуй, знайди та спіймай. Фактично повістку з повідомленням вам вручили через двірника, якому насправді ніколи голову підняти за роботою, не говорячи про чергування під під'їздом для вручення викликів", - зазначив Сімутін.

Адвокат назвав фразу про вручення повісток через ЖЕКи позбавленої логіки та такою, що свідчить проти самого ТЦК. Представники військкоматів документально розписуються у тому, що українець не отримував жодного повідомлення.

"Думаю, ставка робиться на психологічний ефект від отримання подібних листів. А незабаром і цей спосіб зміниться якимось новим, мабуть, із застосуванням поштових голубів", - поіронізував правозахисник.

Зазначено, що з юридичної точки зору двірники не мають права вручати повістки, бо не мають таких повноважень. Водночас це можуть робити начальники ЖЕКів. Однак й тут є один нюанс.

"Хоча і в цьому випадку є купа питань, але якщо ви повістку візьмете і розпишетесь - тоді вже неважливо, хто іяким чином її вручив", - наголосив Сімутін.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, яких фахівців насамперед мобілізуватимуть у липні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ