Today.ua

Повернення додому: одеського моряка обміняють на іранського шпигуна

Президент України Петро Порошенко підписав документи про помилування іранця Алі Джадуеля, на якого збираються обміняти українського моряка Андрія Новічкова.

"Те, чого ми так довго чекали, нарешті сталося. Як стало відомо з компетентних джерел, від моменту підписання до прибуття Андрія в Україну пройде близько двох тижнів. З нетерпінням чекаємо Андрія в Україні", - йдеться у повідомленні на сторінці групи "Допомога Андрію Новічкову" у соцмережах.

Як відомо, 34-річного одесита Андрія Новічкова в Ірані звинуватили в ненавмисному вбивстві. З травня 2018 року він перебуває в іранській в'язниці. У січні 2017 року українець став свідком того, як іранський матрос вистрибнув за борт. Тіло матроса знайдено не було. Після прибуття до Ірану громадянина України зняли з судна й відвезли до суду, де пред'явили звинувачення у вбивстві. При цьому, ніхто з членів екіпажу не дав зрозумілих свідчень про те, що саме одесит скинув іранського матроса за борт.

Глава держави прийняв рішення обміняти одесита на іранця Алі Джадуея, якого в Харкові засудили на 11 років за шпигунство на користь Ісламської Республіки.

Раніше повідомлялося, що всі українські моряки, що утримуються в РФ, назвали себе військовополоненими.

Нагадаємо, спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер припустив, що звільнення українських моряків відбудеться до Різдва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ