Today.ua

Половина українців не отримають пенсії вчасно: що робити

Протягом останніх десяти років в Україні кількість громадян, які можуть вийти на пенсію в 60 років, скоротиться до 55%. Решта ж можуть придбати стаж за гроші, або ж, залежно від кількості відпрацьованих років, працювати до 63/65 років.

Слід зазначити, що в 2004 року в Україні введено поняття "страхового стажу". З тих пір для пенсії не має значення, скільки людина пропрацювала фактично. Натомість важливо, як довго роботодавець оплачував за людину страхові внески до Пенсійного фонду.

Якщо трудового стажу для отримання пенсії не вистачає, його завжди можна купити. Це можна зробити двома шляхами. Перший - купити весь відсутній стаж відразу. Тоді він відразу ж буде врахований при розрахунку пенсії. Другий - купити стаж "в розстрочку". Для цього потрібно звернутися до фіскальної службу за місцем проживання та укласти відповідний договір. Документ підписується на строк не менше року (максимальний термін не обмежений) з щомісячними платежами, розмір яких не може бути менше мінімального страхового внеску.

Нагадаємо, після 1 березня 2020 року Пенсійний фонд та інші відомства зберуть дані щодо інфляції і середньої зарплати, і пенсії українців знову перерахують. При цьому розмір надбавки буде індивідуальним. Розрахунковий розмір виплати (без урахування надбавок) буде збільшено на певний відсоток. Його порахують як суму половини інфляції за 2019 рік і половини від зростання середньої зарплати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ