Today.ua

Половина українців залишиться без пенсії: на скільки підвищать пенсійний стаж

З 2020 року мінімальний пенсійний стаж щорічно буде збільшуватися на 12 місяців, і в 2027 році він складе 35 років. Таким чином, через 9 років тільки половина 60-річних громадян зможуть вийти на заслужений відпочинок.

Ідея нової пенсійної реформи полягає в тому, що ті, хто працює, виходять на пенсію вчасно. Закон «Про соціальний захист населення» передбачає три причини для скасування тимчасової пенсії або відмови в ній: у разі невиконання вимог щодо стажу роботи (15 років для пенсії в 65 років і 26 років – 60 років), у разі надання неправдивої інформації, і у випадку, якщо ви не проживаєте за місцем реєстрації (живете на непідконтрольній території або тривалий час перебували за кордоном).

Розповімо про те, хто не заробить на пенсію, а також про те, що їм робити:

- щоб заробити на пенсію, все життя потрібно працювати офіційно;

- вимога щодо мінімального стажу будуть рости щорічно на 12 місяців до 2027 року;

- українці мають права докупити стаж або звернутися за соціальною допомогою.

Також слід перерахувати свій стаж. Якщо вам, наприклад, 31 рік, але офіційно ви працюєте всього п'ять, на пенсію ви зможете в кращому випадку вийти в 63 роки. Щоб вчасно отримати виплату, вже через 10 років потрібно мати як мінімум 35 років стажу. Такі нововведення передбачені вже прийнятою пенсійною реформою.

Нові правила говорять про те, що:

- українці з великим стажем отримали перевагу – пенсію в 60 років;

- тим, хто працює в тіньовому секторі і без оформлення, доведеться самостійно подбати про свою старість;

- з часом число пенсіонерів скоротиться.

Пенсійна реформа, яку розробив Кабінет міністрів України ще в 2017 році, з одного боку ввела автоматичний перерахунок пенсій (в цьому році відбувся в березні), а з іншого боку посилила вимоги до стажу. Таке рішення стало альтернативою підвищенню пенсійного віку, на якому так наполягав Міжнародний валютний фонд (МВФ).

У Пенсійному фонді України також повідомили, що в липні 2019 року в Україні підвищується прожитковий мінімум. У зв'язку з цим, мінімальна пенсія збільшиться з 1497 до 1564 грн, а максимальна збільшиться з 14970 грн до 15 640 грн.

Раніше міністр соціальної політики Андрій Рева розкритикував виплату пенсії українцям, що проживають за кордоном, а також пояснив, кому на окупованих територіях не варто платити пенсії.

Today.ua також писав, що українці зможуть оформити пенсію в режимі онлайн через новий веб-портал, який створив Пенсійний фонд. Досить буде відсканувати пакет документів та заяву, щоб потім документи в електронному вигляді могли автоматично обробити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ