Today.ua

Переселенцям перестали платити пенсії: що сталось і як повернути виплати

В Україні майже 320 тисяч пенсіонерів з числа переселенців в силу різних обставин перестали отримувати пенсію. Про це заявили юрист громадської організації "Донбас-SOS".

Правозахисники запевняють, що виплати можна відновити за рішенням суду, але повернути виплати за той період, коли пенсія не виплачувалася, вже не вийде.

"На органи соціального захисту покладалося перевіряти пенсіонерів-переселенців за місцем їх проживання. Зараз органи соцзахисту вже не ходять перевіряти пенсіонерів. Але все одно органи Пенсійного фонду можуть запитувати інформацію з так званого "Аркана", бази Держприкордонслужби України, про те, чи перетинав пенсіонер лінію розмежування, чи перевищив він 60 днів", - зазначають юристи.

Зокрема, однією з причин того, що пенсіонери-переселенці перестали отримувати пенсію, може бути банальне невміння співробітників Пенсійного фонду користуватися базою Державної прикордонної служби.

У деяких випадках працівники Пенсійного фонду просто відзначали, що пенсіонер не проживає на території України, хоча насправді така інформація не відповідала дійсності.

Також причиною невиплати пенсій є тривалий процес збору документів після переїзду пенсіонера.

Нагадаємо, у Зеленського заявили, що вже в березні 2020 року пенсійні виплати збільшаться на 12-13%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ