Today.ua

Перепризначення субсидій: кому потрібно оновити заяву та декларацію про доходи

В Україні продовжується процес перепризначення субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, пов'язаний із закінченням опалювального сезону. Причому для трьох мільйонів домогосподарств перерахунок зроблять автоматично. Іншим субсидіантам потрібно буде оновити заяву та декларацію про доходи. Зокрема, повторно з цими документами в управління соцзахисту населення необхідно звернутися:

У Міністерстві соціальної політики України повідомили, що змінювати критерії для призначення житлових субсидій не планують. Тому істотного зменшення кількості субсидіантів в 2019-2020 роках не передбачається. Однак останні урядові рішення, схоже, свідчать про зворотнє.

- У нинішньому році в бюджет заклали 55 мільярдів гривень на виплату субсидій, - говорить економіст, фінансовий аналітик Олексій Кущ. - Це на 15 мільярдів менше, ніж у минулому році. Уряд це пояснював тим, що в 2018 році була закладена значна сума на погашення старих боргів за субсидіями. Тим не менше експерти ще на початку року говорили, що восени може реально не вистачити субсидій, закладених у бюджет. Все буде залежати від тої тарифної моделі, яка буде застосована восени. Якщо тарифи залишаться на колишньому рівні, не буде їх підвищення, а кількість субсидіантів і далі буде зменшуватися, то цілком можливо, що бюджетних грошей вистачить. Якщо ж тарифи будуть підвищені, а новий уряд зіткнеться з необхідністю підвищити тарифи або припиняти співпрацю з МВФ, — то, думаю, закладених у держбюджеті грошей на субсидії може не вистачити.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України зменшив витрати на виплату субсидій на 8 мільярдів гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ