Today.ua

Перейменування областей: як міняти документи

Як вже повідомляли Today.ua, Верховна Рада Україн підтримала перейменування Кіровоградської області на Кропивницьку. На черзі - перейменування Дніпропетровської області.

Голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович роз'яснив, до чого готуватися і як буде проходити процедура власне перейменувань.

- Бігти і терміново міняти документи, зокрема, ставити нову відмітку про місце реєстрації в паспорті, якщо назва вулиці, міста, області змінилася, не потрібно, - каже Володимир В'ятрович. - Хіба що в тому випадку, коли тоталітарна назва в документі вас дратує.

Відповідні зміни, згідно з українським законодавством, можна буде зробити тоді, коли це зручно громадянину - при зміні місця проживання або, наприклад, при зміні фотографії у паспорті. Державне мито за штамп з новою адресою в паспортному столі становить 85 копійок. Жителям перейменованих областей необов'язково відразу бігти до Центру надання адміністративних послуг.

Так само законодавство України не передбачає кінцевих термінів зміни інших документів у разі перейменування.

Документи власності на квартири, будинки, земельні ділянки та будь-яке майно, де вказані старі назви, залишаються дійсними. Зміни потрібно вносити за бажанням власника або в разі продажу, дарування, оформлення спадщини нерухомості.

Для автовласників зміна назви області не означає зміну місця проживання - це не є підставою для перереєстрації транспортного засобу та внесення змін у техпаспорт. Але відповідні зміни можна внести в разі продажу, дарування.

- Якщо якийсь чиновник буде наполягати на зміні номерних знаків або техталону в зв'язку з перейменуванням - це корупція, - уточнив Володимир В'ятрович.

А ось підприємцям потрібно буде внести зміни в статутні документи. Але ця процедура за чинним законодавством безкоштовна. Фізична особа-підприємець (ФОП) повинна внести зміни про свою нову адресу до Єдиного державного реєстру - це теж безкоштовно.

Нагадаємо, Президент України пропонує перейменувати Дніпропетровську область на Дніпровську.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ