Today.ua

Пенсію отримають не всі: якщо не вистачає стажу, доведеться ще попрацювати

Мінімальний страховий стаж, необхідний для виходу на пенсію в 65 років, становить 15 років. Тим, хто не має такого стажу, "світить" виключно державна соціальна допомога. Про це розповіла заступник голови правління Пенсійного фонду України Ірини Ковпашко.

Вона наголосила, що до 2004 року була передбачена так звана соціальна пенсія при неповному стажі, але станом на сьогодні таких пенсій немає.

Щоб вийти на пенсію в 60 років, за словами Ковпашко, необхідно мати страховий робочий стаж 26 років. Якщо людина пропрацювала, наприклад, 25,5 років, в призначенні пенсії за віком їй дійсно буде відмовлено, тому що буде відсутній необхідний страховий стаж.

"Чи запропонують попрацювати ще півроку, тоді буде страховий стаж 26 років. Бракує року - запропонують доопрацювати ще рік. І тоді людина вийде на пенсію в 2020 році у віці 61 рік. Другий варіант - дочекатися, коли виповнитися 63 роки, тоді буде призначено пенсію за віком. Третій варіант - докупити пенсійний стаж, шляхом укладення договору про добровільну участь у системі загальнообов'язкового пенсійного страхування", - повідомила заступник голови правління ПФУ.

Раніше повідомлялось, що в Україні суттєво зміняться вимоги щодо виходу громадян на пенсію. Згідно з рішенням Кабміну, щороку трудовий стаж, необхідний для виходу на пенсію, буде збільшуватись.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ