Today.ua

Пенсії за віком: про що потрібно знати українцям для отримання виплат

Проблема розрахунку пенсії залишається головним питанням для багатьох пенсіонерів. Згідно з законодавством, в Україні використовується три показника для обчислення пенсії: коефіцієнт стажу, індивідуальний коефіцієнт зарплати і показник середньої заробітної плати по Україні, з якої сплачено страхові внески. При цьому враховуються дані за три роки, що передують року призначення пенсії.

Однак пенсіонерам варто враховувати деякі нюанси. На коефіцієнт стажу впливає не тільки зарплата обраного періоду, який пенсіонер обирає для розрахунку пенсії, але також вся заробітна плата з 1 липня 2000 року до моменту призначення пенсії. Розмір пенсії за віком визначається шляхом множення вказаних вище трьох показників.

Також необхідно враховувати, що для громадян, які пішли на пенсію до 2018 року, зараз при розрахунку виплат застосовується показник середньої зарплати по країні за 2014-2016 роки (3764,40 грн.), проіндексований на 17 відсотків з 1 березня 2019 року. Він становить 4404,35 грн.

Раніше повідомлялося, які проблеми виникають у людей передпенсійного віку, які не встигають заробити багато років стажу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ