Today.ua

Пенсія понад 9 тис. грн: у ПФУ повідомили, хто може розраховувати на великі надбавки

Пенсії в Україні будуть підвищуватись, і деякі категорії громадян можуть розраховувати на виплати понад 9 тисяч гривень. Про це повідомляють українські ЗМІ.

Зокрема, українські пенсіонери-чорнобильці зможуть відсуджувати свої підвищені пенсійні виплати.

Так, велика палата Верховного суду прийняла рішення в справі №240/4937/18 за позовом жителя Овруцького району Житомирської області до місцевого управління Пенсійного фонду про визнання протиправними дії останнього.

Відомо, що пенсіонер подав позов проти ПФУ ще в 2018 році. Тоді йому перестали нараховувати і виплачувати надбавки до пенсії, які передбачаються статтею 39 закону України про статус громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи для непрацюючих пенсіонерів, які проживають на території радіоактивного забруднення.

Сума щомісячної надбавки повинна досягати двох мінімальних зарплат (за попередній рік). На той час це було 6,4 тисячі гривень (мінімальна зарплата в 2017 році становила 3,2 тисячі гривень). У 2020 році така надбавка ще більша - 9,4 тисячі гривень на місяць.

Дану справу було передано як зразкову в Касаційний адміністративний суд. Той вирішив задовольнити позовні вимоги пенсіонера лише частково, визнавши дії Овруцького управління Пенсійного фонду протиправними, і нарахувати громадянину доплати до пенсії. Але надбавки нараховувались не за законом про статус чорнобильців, а за постановою Кабміну №1210, тому сума виплат передбачалась набагато меншою.

Експерти зазначають, що така справа є зразковою, тому по ній Пенсійний фонд повинен перерахувати надбавки всім непрацюючим пенсіонерам, які проживають на територіях, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

"Замість 5 гривень можна буде отримувати до пенсії більше 9 тисяч гривень", - пояснив експерт Ростислав Кравець.

Нагадаємо, раніше у ПФУ розповіли, хто з українців отримає надбавку вже у травні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ