Today.ua

Пенсійний стаж в розстрочку: пенсіонерам розповіли, як збільшити собі виплати

Розмір пенсії в Україні залежить від "страхового стажу" - часу, протягом якого роботодавець сплачував страхові внески в Пенсійний фонд. Це правило діє в Україні з 2004 року. У разі, якщо власного страхового стажу для отримання пенсії за якихось причин не вистачає, його можна докупити. Для цього існує два можливих шляхи.

Перший – купити весь необхідний стаж одразу. У цьому випадку доплата розраховується за наступною формулою:

Д = С*К*М, де:

Д – доплата за відсутній стаж;

С – страховий внесок з мінімальної зарплати зі ставкою ЄСВ – 22%;

К – коефіцієнт компенсації вартості, який застосовується при одноразовій оплаті;

М – кількість місяців стажу, яких не вистачає для пенсії.

При цьому, величина коефіцієнта К залежить від кількості років придбаного стажу.

Другий шлях – придбати стаж "у розстрочку". Для цього у фіскальній службі за місцем проживання укладається відповідний договір на термін не менше року. Договір передбачає внесення щомісячних платежів, розмір яких не може бути менше мінімального страхового внеску.

У цьому випадку застосовується така формула:

Д = С*М

Таким чином, при оплаті в розстрочку не враховується "коефіцієнт вартості компенсації", що значно здешевлює покупку. Однак враховуватися куплений стаж буде тільки після його повної оплати.

Свій страховий стаж для майбутньої пенсії українці можуть дізнатися за допомогою порталу електронних послуг Пенсійного фонду України в розділі "Дані з реєстру застрахованих осіб", натиснувши "Вхід". Потім вибрати фізична або юридична особа, тип електронного цифрового підпису (ЕЦП), завантажити файл з підписом і ввести пароль. Після цього з'явиться доступ до перегляду всіх юридичних осіб, які вносили за користувача відрахування в Пенсійний фонд за всі роки з початку офіційного працевлаштування.

Раніше українцям назвали формулу визначення зарплати для нарахування пенсії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ