Today.ua

Парубій повідомив, коли Рада проголосує за обмеження депутатської недоторканності

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій заявив, що народні депутати зможуть проголосувати за зняття депутатської недоторканності на наступній сесії.

Правда, Андрій Парубій підкреслив, що в залі Верховної Ради буде важко знайти 300 голосів за зняття депутатської недоторканності.

"226 голосів - знайти легко, а ось 300 голосів буде насправді важко знайти", - сказав спікер Верховної Ради.

Президент України Петро Порошенко не бачить ніяких причин зволікати зі скасуванням депутатської недоторканності:

"Прийшов час для того, щоб остаточно і безповоротно ліквідувати депутатську недоторканність. Вимагаю результативного голосування в 300 голосів".

Тим часом народний депутат Вадим Рабинович вважає, що недоторканність з народних депутатів при нинішній владі не знімуть: "Давайте згадаємо, як починала свою роботу нинішня Верховна Рада. Я вийшов на трибуну, вони в цей час кричали... Пам'ятайте, п'ять фракцій, взявшись за руки , співали пісні? Вони кричали, що беруть на себе відповідальність за економіку в країні і взагалі за ситуацію. Всі п'ять фракцій: "Народний фронт", "Блок Петра Порошенко", Юля, Ляшко і "Самопомiч". Поспівали-поспівали, потім троє втекли з корабля ("Батьківщина", Радикальна партія і "Самопомiч" вийшли зі складу коаліції, заявивши про перехід в опозицію. - Авт.). Тепер вони критикують все, що натворили. Ну, Бог з ними, краще пізніше, ніж ніколи. Але ці дві брали відповідальність, ми це пам'ятаємо. Я вийшов на трибуну і сказав: "Ніколи ви її з себе не знімете. Ніколи. За багатьма причинами".

Опозиційний політик назвав також причини, за якими, як він вважає, депутатську недоторканність не знімуть: "А зараз цього робити і не можна. Поясню вам чому: як тільки знімуть депутатську недоторканність, в залі будуть тільки ті депутати, які голосують за те, що запропонує Банкова, за те, що запропонує влада. Всі, хто буде голосувати проти, через два дні будуть у в'язниці за будь-яких причин".

Голова парламентського підкомітету з прав людини також відзначив, що хоч Генпрокуратура і Національне антикорупційне бюро можуть подати подання на зняття депутатської недоторканності, однак "це досить складний процес, і зауважте, що у Верховній Раді він не особливо гладко проходить, тому що там стільки зібралося кандидатів на посадку, що вони просто бояться за себе".

Нагадаємо, в Україні триває "тиск" на народних депутатів, яким загрожують позбавленням недоторканності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ