Today.ua

П'ята річниця: Наказ про штурм Іловайська віддало командування АТО (документ)

Сьогодні, 10 серпня, у Києві відзначають п'яту річницю початку Іловайскої операції. Стіна Михайлівського собору стала тепер стіною пам'яті, на якій зображені воїни, загиблі і зниклі безвісти під час Іловайського котла. Нагадаємо, наказ про штурм Іловайська, що призвів до оточення українських військ, віддало командування АТО. Про це повідомляв журналіст Юрій Бутусов. У якості доказу він надав фотокопію наказу про наступ на Іловайськ силами армії, який був відданий керівником сектору «Б» Антитерористичної операції генерал-лейтенантом Русланом Хомчаком 40-му батальйону Територіальної оборони.

За словами Бутусова, дані докази спростовують інформацію Генштабу про те, що штурм Іловайська був самостійною ініціативою добровольчих батальйонів.

Нагадаємо, що раніше головний військовий прокурор України Анатолій Матіос повідомив, що в серпні 2014 року під Іловайськом загинули 366 бійців АТО, 429 отримали поранення.

[gallery td_select_gallery_slide="slide" ids="77864,77865"]

У звіті тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з розслідування обставин «іловайскої трагедії» говориться, що до оточення і розгрому українських сил призвели помилкові кадрові призначення, неадекватні рішення колишнього глави Міністерства оборони України Валерія Гелетея і начальника Генерального штабу Збройних сил України Віктора Муженка.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський перед призначенням Руслана Хомчака начальником Генерального штабу Збройних сил України запитував його про події під Іловайськом в 2014 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ