Today.ua

Основну українську трасу перетворюють на автобан: на ремонт виділили 900 млн євро

Європа готова надати Україні кредит на 900 мільйонів євро для капітального ремонту та будівництва траси Київ-Одеса. Про це повідомив колишній в. о. голови Державного агентства автомобільних доріг України Славомір Новак, передає Autonews.ua.

Зазначається, що переговори з банками завершені і кредит вже схвалений. Європейський банк виділить гроші для реконструкції автомагістралі Київ – Одеса і підняття цієї дороги до категорії автобану.

"Нарешті буде хоч кудись нормальний автобан". На капітальний ремонт цієї дороги необхідно два-три роки", – сказав Новак.

Ремонт планується розпочати в 2020 році, як тільки потеплішає. Поки що невідомо чи стане ця дорога платною в подальшій перспективі. Адже швидкісні автобани з пунктами оплати, за європейськими стандартами, повинні мати безкоштовний аналог. Поки ж траса Київ-Одеса існує лише в єдиному варіанті.

Нагадаємо, восени поточного року "Укравтодор" збирається оголосити конкурс на будівництво першої в Україні платної дороги довжиною 69,5 км, яка пролягатиме від Львова до Краковця. За попередніми підрахунками, проїзд по автобану обійдеться водіям від 140 до 208 гривень.

Саму дорогу планують побудувати за чотири або п'ять років при вартості близько 5-6 мільйонів євро за кілометр. При цьому, середня вартість будівництва подібних об'єктів у Європі оцінюється в 10 мільйонів євро за кілометр.

Раніше повідомлялося, що скоро в Україні з'являться цифрові водійські права.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ