Today.ua

Олігархи “провели“ в Раду півсотні “своїх“ депутатів

Позачергові парламентські вибори в Україні встановили рекорд – в Раду потраплять більше 80% новообраних депутатів, які отримають мандати вперше. Про це повідомляють українські ЗМІ.

Тим не менш, українські олігархи все-таки завели "своїх людей" в Раду нового скликання. Однак їх вже буде значно менше, ніж у Раді 8-го скликання.

Наразі, за підрахунками журналістів, олігархи "завели" в Раду близько півсотні "своїх" людей.

Ігор Коломойський

Телеканал "1+1" колишнього бізнес-партнера Володимира Зеленського – олігарха Ігоря Коломойського – зіграв ключову роль в медійній підтримці Зеленського і "Слуги народу" на президентських і парламентських виборах.

Хоч Коломойський і заперечує вплив на редакційну політику телеканалу, але його контент повністю відповідає інтересам олігарха.

Коломойський не покидає ідею повернути собі "ПриватБанк", або отримати від держави компенсацію за його націоналізацію у розмірі $2 млрд. Після абсолютної перемоги "Слуги народу" на парламентських виборах шанси отримати сатисфакцію у олігарха зросли.

Журналісти нарахували 10 мандатів, які в майбутній Раді будуть орієнтуватися на олігарха. Найбільше людей Коломойського пройшло по мажоритарці від "Слуги народу".

Самовисуванці:

За списками від "Слуги народу":

За мажоритаркою від "Слуги народу":

Рінат Ахметов

Рінату Ахметову належать найбільші корпорації країни: енергетичний холдинг ДТЕК та металургійний холдинг "Метінвест", 24% якого належать Вадиму Новинському. Обидві компанії є монополіями, на енергетичному і металургійному ринках відповідно.

В 2017 році сукупна консолідована виручка групи СКМ Ахметова склала 450 млрд грн, що більше половини державного бюджету за відповідний рік.

В минулому складі Верховної Ради Ахметов мав чималу підтримку законодавців. Його інтереси лобіювала частина "Опозиційного блоку" і Радикальна партія Олега Ляшка. Також лояльною до Ахметова була найбільша фракція - "Блок Петра Порошенка".

За декілька місяців до нових виборів "Опозиційний блок" розколовся на дві частини. Власне "Опоблок" залишився в сфері впливу Ахметова. З нього виділилась частина депутатів, яких представляє оточення Дмитра Фірташа і Віктора Медведчука - кума президента РФ Володимира Путіна.

Нова партія отримала назву "Опозиційна платформа - За життя".

Лідерами нового об’єднання стали: Віктор Медведчук, партнер Фірташа - Сергій Льовчкін, Юрій Бойко - міністр енергетики часів Віктора Януковича і ексцентричний політик Вадим Рабінович.

"Опозиційна платформа - За життя" завела в Раду 37 депутатів за списком та ще сімох нардепів - по одномандатних округах. Всього - 44. Водночас, "Опозиційний блок" не потрапив до Ради, набравши 3% голосів виборців.

В результаті, найбагатша людина України, яка звикла змінювати законодавче поле під інтереси своїх бізнесів, в цьому скликані матиме найменшу кількість лояльних людей за останні 10 років.

Журналісти нарахували сім людей Ахметова, які пройшли в нову Раду від "Опозиційного блоку". Ще один депутат зайшов від партії Тимошенко.

Дмитро Фірташ

Дмитро Фірташ – власник чотирьох заводів з виробництва мінеральних добрив, кар’єрів з видобутку титанового ільменіту, "Регіональної газової компанії", яка контролює 70% розподілу газу в країні, а також телевізійного холдингу "Інтер".

Політичні інтереси Фірташа представляють його давні товариші – Сергій Льовочкін, який має міноритарні пакети в його бізнесах, і Юрій Бойко. Партію "Опозиційна платформа – за Життя" Фірташ і його соратники ділять з Віктором Медведчуком і Вадимом Рабіновичем.

До орбіти Фірташа ми віднесли таких депутатів:

Віктор Медведчук

За короткий період часу кум президента РФ Путіна став власником трьох інформаційних телеканалів, взяв під контроль поставки дизелю та зрідженого газу з Росії в Україну.

На його дружину в РФ було оформлено видобуток нафти і нафтопереробний завод. А після позачергових виборів до Верховної ради Медведчук отримав контроль над партією "Опозиційна платформа – За життя", яка взяла друге місце за кількістю мандатів.

Медведчук провів в Раду таких нардепів:

Віктор Пінчук

В новій Верховній Раді Пінчук матиме трьох лояльних депутатів: один пройшов по мажоритарці від "Слуги народу", двоє – за списком "Батьківщини".

Нагадаємо, партія “Слуга народу” показала абсолютний рекорд підтримки за всю історію незалежної України. До цього за списками найбільше набирала Партія регіонів на виборах у 2007 році – 34,37%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ