Today.ua

Олена Зеленська вирішила побороти стереотипи в Україні: “Прийшов час це змінити“

Перша леді Олена Зеленська стала ініціатором участі України в міжнародному "Партнерстві Біарріц", яке було засноване лідерами країн G7 для досягнення рівних прав та можливостей в суспільстві і відсутності обмежень за будь-якими ознаками. За її словами, ми живемо зі стереотипами, які запрограмовані в нас ще з минулих поколінь, множимо їх і проектуємо на тих, хто поруч. Зеленська розповіла, які існують стереотипи в українському суспільстві, і як їх змінити.

За словами першої леді, в Україні існує чимало бар'єрів, які потрібно руйнувати: дискримінація за віком, статтю або релігійними уподобаннями. Зеленська зазначає, що в нашому суспільстві побутує хибна думка, що насильство в сім'ї - проблема особиста і про неї не слід говорити на людях, і вона хоче побороти цей стереотип.

У рамках партнерства Україна взяла на себе зобов'язання в декількох сферах, які повинна виконати, і Зеленська контролюватиме цей процес. Зокрема, вирішено створити безбар'єрний простір для всіх громадян, дозволити чоловікам брати відпустку по догляду за дитиною, а жінкам - вибирати будь-яку професію, створити систему реагування на випадки домашнього насильства з достатньою кількістю притулків для постраждалих.

"Партнерство Біарріц - про це. Про рівні можливості для всіх українців у всіх сферах життя. І про справжні сімейні цінності: любов і повагу, взаємодопомогу і спільну турботу про дітей", - зазначила Олена Зеленська.

Перша леді збирається зруйнувати й інші стереотипи. Українці повинні усвідомити, що пересування в інвалідному візку не є фізичним бар'єром, а бажання дівчинки бути пожежником, а хлопчика - дизайнером, не повинно наштовхувати суспільство на думку про якісь гендерні забобони.

Кабінет міністрів підтримав рішення першої леді приєднатися до міжнародного "Партнерства заради миру Біарріц" в травні 2020 року, і вже у вересні це стало реальністю.

Нагадаємо, перша леді України Олена Зеленська провела екскурсію в Маріїнському палаці після його офіційного відкриття.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ