Today.ua

Новий закон про іпотеку: стало відомо, як будуть виселяти боржників

Верховна Рада України прийняла документ, положення якого дуже важливі для власників іпотечних кредитів.

Йдеться про новий Кодекс по процедурам банкрутства, який стосується процедури банкрутства фізосіб, зокрема, встановлює особливий п'ятирічний період реструктуризації іпотечних валютних кредитів і скасовує мораторій на вилучення квартир у неплатників.

Співавтор кодексу, голова Комітету з питань економічної політики Верховної Ради України Андрій Іванчук, повідомив, що тільки боржник, тільки фізична особа за своєю власною волею зможе почати процедуру банкрутства. Жоден кредитор не може і не буде мати права почати цю процедуру. Виключно тільки боржник. Якщо він захоче очиститися від кредитної історії, він матиме право цим інструментом скористатися.

Зокрема, в законі прописано, що позичальники валютної іпотеки отримають пільгові умови погашення кредитів, якщо є власниками єдиного житла, а саме - квартир не більше 60 кв. м або будинків не більше 120 кв. м.

Для них протягом 12 місяців буде застосовуватися пільгова ставка на рівні індексу депозитів НБУ плюс 0,5% річних. Також збільшено терміни погашення кредиту до десяти років.

Нагадаємо, що згаданий мораторій був введений у 2014 році. Після цього більшість боржників по валютних кредитах просто зовсім перестали платити. В результаті загальна заборгованість за іпотечними кредитами постійно зростає.

Раніше у Києві викрили масштабну аферу з квартирами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ