Today.ua

Нові ЖКГ-договори: українці можуть залишитись без води і опалення

Невдовзі українцям почнуть приходити нові договори на воду і опалення. Їх підписання є формальністю, і, швидше за все, їх складуть за замовчуванням, але в разі відмови підписувати документ можна залишитись без води і опалення. Про це розповів експерт з питань енергетики Геннадій Рябцев.

Так, днями Кабмін опублікував постанову "Про затвердження Правил надання послуг з централізованого водопостачання та водовідведення і типових договорів про надання послуг з централізованого водопостачання та водовідведення". Цим документом запроваджуються типові договори на холодну воду. Незабаром очікуються нові правила також для опалення та гарячої води. Процес перепідписання договорів зі споживачами триватиме до 1 травня 2020 року, цього вимагає новий закон "Про житлово-комунальні послуги".

"Нові ЖКГ-договори на воду і опалення є формальністю. Швидше за все, їх складуть за замовчуванням. Точно такі самі договори діють і зараз між українцями і енергетичними монополістами. Починаючи від обленерго і облгазів і закінчуючи водоканалом", - повідомив Рябцев.

За його словами, в разі відмови підписувати нові договори українців відключать від зазначених вище послуг.

"Договори укладаються за замовчуванням. Якщо абонент письмово підтвердить, що відмовляється укладати цей договір, то постачальник вважає, що вам послуга не потрібна, а закон дає йому право це робити. Ніхто зі споживачів не в змозі змінити жодного рядка в договорі", - зазначив Рябцев.

Нагадаємо, після наради Володимира Зеленського з представниками уряду і профільних відомств щодо ситуації на ринку електроенергії представник президента в Кабінеті міністрів Андрій Герус повідомив, що тарифи на електроенергію в Україні можуть знизитись втричі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ