Today.ua

“Не встигнуть заробити стаж“: експерт назвав оптимальний вік для виходу на пенсію

Наразі мінімальний вік виходу на пенсію в Україні не відповідає середньостатистичній тривалості життя громадян, тому поріг варто знизити. Таку думку висловив фінансовий експерт Олексій Кущ.

Він наголосив, що треба корелювати мінімальний вік виходу на пенсію із середньою тривалістю життя українців. Очевидно, що для чоловіків 63-65 років — це високий поріг.

"Жінкам абсолютно реально дозволити виходити на пенсію у 55 років. З одного боку, це вигідно для нової влади, адже можна піднести як соціальний захист населення. З іншого - це не призведе до значних витрат з державного бюджету. Адже пенсія буде мінімальною", - зазначив він.

Експерт наголосив, що в Україні з 2015 року філософія нарахування пенсії змінилася, і акценти тепер роблять не на віці, а на кількості страхового стажу.

"До січня 2004 року трудовий стаж дозволяють прирівнювати до страхового. Далі значення має виключно останній. Щоб у майбутньому претендувати на гідну пенсію, треба реально та справно сплачувати необхідні податки. Очевидно, що більшість жінок до 55 років не встигне заробити великий страховий стаж", - сказав Кущ.

Нагадаємо, у наступному році, з урахуванням нового бюджету, українцям підвищать мінімальну та максимальну пенсії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ