Today.ua

НБУ: Міжнародні резерви України за місяць знизились на 1,3 %

Міжнародні резерви України, які станом на 1 серпня 2018 року становлять 17 748,5 млн дол. США (в еквіваленті), зменшились на 230 мільйонів доларів (1,3 %). Головними причинами Національний банк України називає платежі за державним боргом, переоцінку фінансових інструментів (зміну ринкової вартості, курсу долара США до інших валют та банківських металів), а також інтервенції Нацбанку на міжбанківському валютному ринку.

Мовою цифр, на здійснення платежів за державним боргом (не враховуючи платежі МВФ) було витрачено 321,5 млн дол. США, з них 231, 6 млн дол. — на операції, пов'язані з облігаціями внутрішньої державної позики України (ОВДП). Що стосується Нацбанку, то чистий продаж валюти за минулий місяць становив 64,4 млн дол. США. Цей захід проводився з метою врівноваження надмірних коливань обмінного курсу.

Впродовж липня основним джерелом поповнення резервів залишались надходження від розміщення ОВДП, номінованих в іноземній валюті. Зокрема, на користь Уряду відійшла сума в 130,9 млн дол. США та 60,5 млн євро.

Загалом поточні резерви покривають 3,0 місяця майбутнього імпорту. Цього достатньо, щоб виконати зобов’язання України та здійснити поточні операції Уряду та Національного банку.

Нагадуємо, що НБУ пояснило причини подорожчання долара в липні зокрема тим посиленням попиту на іноземну валюту на безготівковому ринку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ