Залишилося ще трохи, і українці активно почнуть смажити шашлики на природі. Дехто йде на ринок і купує свіже м'ясо, щоб його замаринувати, а хтось бере вже готовий набір у супермаркеті. Вчені відзначають, що немає різниці, якщо купувати найнебезпечніший вид м'яса для смаження.
Найнебезпечніше м'ясо для шашлику
Дієтолог-консультант, керівник навчального центру "Garlic+", член Асоціації дієтологів України Яна Кравченко розповіла, що вживання шашлику може бути небезпечним для здоров'я людини. Особливо, якщо обирати для цього м'ясо свині. Найшкідливіше та апетитна засмажена скоринка, в якій міститься багато шкідливих речовин, через що в організмі починаються запальні процеси.
"Смажена скоринка на м'ясі – кінцеві продукти глікації білка, які теж небезпечні запальними процесами в організмі", – каже дієтолог.
При цьому медик зазначає, що жирне м'ясо корисне для організму, оскільки з насиченого жиру складаються мембрани клітин, але якщо рівень насичених жирів зашкалює, це не тільки призводить до зайвої ваги, а й до запалення.
Яке м'ясо краще для шашлику?
Яна Кравченко зазначає, що найбільше підходять нежирні види м'яса. Найкраще нежирна індичка або курятина без шкіри - це має бути свійський птах на вільному випасі, який не напихали антибіотиками.
Також для шашлику підходить яловичина та кролятина.
Кому не можна їсти шашлик?
Шашлик, тим більше зі свинини, може бути небезпечним для людей, які страждають від подагри, гострих або хронічних захворювань ШКТ, серцево-судинної системи та мають підвищений холестерин.
Вагітним і жінкам, що годують грудьми, вживати шашлик можна невеликими порціями.
Нагадаємо, названо найшкідливішу рибу, яку потрібно виключити з раціону харчування.