Речовини, які містяться в артишоках, позитивно впливають на організм людини, особливо на печінку. Вони підвищують вироблення жовчі і мають сечогінну дію. Завдяки цим властивостям, лікарі рекомендують вживати артишок при різних хворобах печінки - гепатиті, жовчнокам'яній хворобі, і при запорах.
Його призначають хворим до і після операцій на печінці та нирках. Крім того, вітаміни і мікроелементи, що містяться в артишоку, сприяють зниженню рівня холестерину, допомагають при атеросклерозі судин, знижують рівень цукру в крові і мають протиалергічні властивості. Це аскорбінова кислота, інулін, дубільні речовини і мінеральні солі, вітаміни групи В, РР, А, Е і С.
Плоди артишоку можна їсти сирими або відварними. Їх можна додавати в салати і гарніри, готувати з них пироги та десерти. Деякі навіть заварюють чай з артишоку.
Відомо, що надмірне вживання будь-якого продукту не несе користі. Тому, людям хворим на гастрит, тим, хто має підвищений тиск і жовчнокам'яну хворобу, не рекомендується вживати цей овоч. Також він протипоказаний годуючим мамам, оскільки страви, приготовані на його основі, можуть стати причиною втрати молока.
Раніше повідомлялося, що хліб, яйця і молочні продукти в Україні найближчим часом подорожчають.