Today.ua

“Нам зовсім не байдуже, що там відбувається“: Зеленський відреагував на вибори і криваві мітинги в Білорусі

Президент України Володимир Зеленський прокоментував вибори президента Білорусі, які відбулися 9 серпня, і протести, що послідували після попереднього оголошення результатів.

Зеленський акцентує увагу на тому, що білоруси переживають не найлегші часи, і закликав наших "сусідів" до максимальної толерантності, терпимості і відмови від вуличного насильства.

Як відомо, після оголошення результатів екзит-полів, де нібито перемагає Лукашенко (80% голосів), люди вийшли на протести. Штаб і електорат опонентки Лукашенка - Світлани Тіхановської не визнали оголошені ЦВК результати голосування.

У цілому, по всій країні за ніч затримали близько 120 осіб. Силовики застосовували проти громадян гумові кулі, світлошумові гранати і балончики з перцевим газом. Вранці люди почали розходитися по домівках, однак, це не означає, що протести закінчилися. Поки що ЦВК не оголосила остаточні результати виборів.

"Тільки взаєморозуміння між усіма сторонами здатне зберегти незалежність країни і забезпечити її подальший рух до свободи і демократії. В іншому випадку ескалація насильства буде наростати, а це загрожує дуже гіркими наслідками. На мій погляд, зараз в такому діалозі повинні бути зацікавлені обидві сторони - і уряд, і суспільство, яке протестує ... ", - зазначив Зеленський.

За словами українського лідера, Білорусь в своїх діях повинна максимально дотримуватися загальновизнаних у цивілізованому світі демократичних стандартів. І таку політику Україна підтримає.

"Україна і я особисто вкрай зацікавлені в тому, щоб Білорусь була по-справжньому незалежною і демократичною країною з сильною економікою і стабільними суспільними відносинами. Білорусь - наш найближчий сусід, і тому нам зовсім не байдуже, що там відбувається і що буде з нашими друзями далі ", - висловив свої слова підтримки Володимир Зеленський.

Нагадаємо, за попередніми підрахунками голосів ЦВК , Олександр Лукашенко лідирує на президентських виборах з результатом 81,35%, Світлана Тіхановська набрала 8%. Остаточні результати виборів будуть оголошені у п'ятницю, 14 серпня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ