Today.ua

Накопичувальні пенсії відкладаються: що робити українцям

Введення обов'язкових накопичувальних пенсій в Україні знову може бути відкладено на невизначений період. На думку міністра соціальної політики Юлії Соколовської, на даний момент для цього немає умов. Тому молодих українців закликають самостійно відкладати кошти собі на пенсії, не сподіваючись на державу.

Згідно з чинним законом "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", який був прийнятий ще в 2003 році, українці можуть отримувати пенсію з трьох джерел. Перше діє ще з часів СРСР, це так звана солідарна система (загальний котел), куди роботодавець в обов'язковому порядку відраховує єдиний соціальний внесок (ЄСВ, 22% від офіційної зарплати працівника). Тобто нинішні пенсіонери отримують пенсію за рахунок нинішніх працівників.

Друге джерело – накопичувальна пенсія. Це коли якийсь відсоток від зарплати працівника в обов'язковому порядку відраховується роботодавцем на особистий рахунок працівника в спеціальний Накопичувальний фонд. Ця норма закону поки не працює, хоча розмови про її запровадження ведуться вже більше 15 років.

І третє джерело – теж накопичувальна пенсія, але вже за рахунок добровільних відрахувань майбутнього пенсіонера в недержавні пенсійні фонди. Норма діє вже 15 років, але нею охоплено всього кілька відсотків працюючих. Головна причина низької популярності таких пенсій – побоювання, що недержавний Пенсійний фонд збанкрутує, а заощадження його клієнтів зникнуть.

Особливість відрахувань в накопичувальні фонди полягає в тому, що ці гроші – "довгі", тобто вони десятиліттями кудись інвестуються, працюють на економіку країни, примножуються, як мінімум, на відсоток інфляції або більше. І коли працівник виходить на пенсію, він отримує виплати не тільки з "загального казана", але і додаткову надбавку. Чим вище його офіційний заробіток, тим більша надбавка. Тобто, із запровадженням обов'язкових накопичувальних пенсій отримувати гроші "в конверті" стане ще більш невигідно, ніж зараз, бо зарплата вплине не тільки на основну, але й на додаткову пенсію.

Востаннє розгляд закону про обов'язкові накопичувальні пенсії перенесли з 1 січня 2019 року на 1 січня 2020 р.

Раніше повідомлялося, що дефіцит Пенсійного фонду України у 2020 році збільшиться на десятки мільярдів гривень, у зв'язку з чим українцям можуть підвищити пенсійний вік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ