Today.ua

Наказ про 10-денний термін прибуття до ТЦК: адвокат розповів, що загрожує українцям у випадку неявки

У деяких областях України військовозобов'язаних зобов'язали самостійно з'явитися до центрів комплектування у 10-денний термін. Відповідні накази опублікували в інтернеті та розвісили їхній текст на дверях під'їздів. Адвокат Ростислав Кравець прокоментував цю ініціативу.

Накази про необхідність прибути до ТЦК у 10-денний термін усім військовозобов'язаним було видано Івано-Франківським та Оболонським районним ТЦК Києва.

"Накази мають відмінності. Якщо порівняти Івано-Франківськ та Оболонь, то в другому випадку кудись поділися громадські активісти та волонтери, яких просять допомагати мобілізації, що дивно", - зазначив адвокат.

За словами правозахисника, громадяни, які не з'являться до військкоматів у зазначений термін, не понесуть жодної відповідальності за це. У законодавстві передбачено, що повістка у військкомат має вручатися призовникові особисто в руки. І якщо після її вручення він проігнорує її та не з'явиться до ТЦК, тоді за це загрожує адміністративна відповідальність.

Те, що військкомати наказали громадянам самостійно з'явитися у військкомат навіть без вручення повістки, скоріше схоже на психологічний трюк.

"Усі ці накази місцевих ТЦК свідчать про одне – що саме ці ТЦК належним чином не виконують своїх обов'язків. Це виправдання, що ТЦК не може самостійно врахувати громадян та виконати мобілізаційний план", – підсумував адвокат.

При цьому в самому Наказі сказано, що ухилянти ризикують отримати покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п'яти років. Чоловіків, які відмовляються від явки до військкомату, дозволено розшукувати, затримувати та примусово доставляти до ТЦК.

Раніше повідомлялося, хто зі студентів може бути мобілізований улітку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ