Today.ua

На угорському кордоні влаштували “цвинтар“ автомобілів на “євробляхах“

В одному з прикордонних районів Угорщини біля пункту пропуску "Берегшурань - Лужанка" іноземні автовласники влаштували для старих автівок "цвинтар" просто неба. Деякі з машин вже давно розбиті і розграбовані.

За словами місцевих мешканів, така ситуація з "євробляхами", які не доїхали до України, тут панує вже кілька років.

"Автомобілі різних типів - від малолітражок до мікроавтобусів. Більшість з них мають угорські, німецькі або польські номерні знаки. Над деякими вже "попрацювали" грабіжники або вандали: розбите скло, зняті колеса, вирване з коренем кермо або панель приладів", - повідомляють ЗМІ.

За словами одного з перевізників, машини залишають біля прикордонного кафе Hatar або прямо в полі.

"Зазвичай залишають на кілька днів. Наприклад, якщо з документами не все гаразд. Але деякі "тачки" стоять там роками. Їх розбирають на запчастини. Хто це робить - невідомо, можливо місцеві. Хоча й дивно, адже поруч - будівля прикордонної поліції, все проглядається камерами. Але стоянка нелегальна, тому ніхто не стежить", - розповідає Іштван з Берегово.

Зазначається, що зараз кількість кинутих автомобілів збільшилася майже до сотні.

Припускається, що це може бути пов'язано з новими українськими законами, які забороняють ввозити автомобілі з іноземною реєстрацією в режимі транзиту.

Нагадаємо, раніше Кабінет міністрів України затвердив тимчасовий порядок розмитнення авто на іноземній реєстрації.

Наразі тимчасове ввезення громадянами-нерезидентами (громадянами, що не мають постійного місця проживання в Україні) транспортних засобів з іноземною реєстрацією дозволяється на строк до одного року без внесення грошової застави.

За перші чотири дні дії нового закону про розмитнення авто на єврономерах Державна фіскальна служба України розмитнила 15 транспортних засобів. При цьому до бюджету України було перераховано 890 тисяч гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ